Punakoneen joukkueet ovat hiljentyneet Joulun viettoon ja on tullut aika tarkastella syyskauden saavutuksia. Punakoneen historian parhaiden kesäharjoitusten jälkeen oli joukkueilta lupa odottaa hyvää menestystä jo syyskaudella. Pelkkää voittokulkua ei kesäharjoituskauden päättäneistä Pyynikin Portaista saatu ammennettua, mutta ainakin allekirjoittanut on joukkueiden edesottamuksiin toistaiseksi tyytyväinen ja luottavainen kevätkauden suhteen.

Punakoneen edustusmiehistö nousi kesäisten kabinettipäätösten siivittämänä 3.divisioonaan. Joukkueen valmistautumisessa päästiin jo hyvissä ajoin suuntaamaan katseet nimenomaan 3.divisioonassa pelaamiseen. Joukkueelle oli tarjottu vastaavaa ”peruutuspaikkaa” jo vuosi aikaisemmin, mutta silloin uusi kausi oli jo melkein alkamassa ja seurassa katsottiin, että niin lyhyellä varoitusajalla ei 3.divisioonaan saataisi kilpailukykyistä joukkuetta. Punakone on pelannut 3.divisioonaa kerran aikaisemmin, kaudella 2004-2005. Visiitti jäi silloin ranskalaiseksi eli vain kyseisen kauden mittaiseksi. Kyyti oli kylmää. 18 ottelusta saaliina oli yksi voitto, kolme tasapeliä ja 14 tappiota maalierolla 45-87. Ainoa voitto tulikin vasta kauden viimeisessä ottelussa, jossa kaatui sittemmin jo 1.divisioonan kärkeen, liigaportteja kolkuttelemaan kivunnut Nokian KrP.

Joukkue koki kesän aikana muutoksia. Ehkä merkittävin oli seuran perustajajäsenen, yhdistystoimijan ja monivuotisen valmentajan Marko Martansaaren muutto Vantaalle. Marko tosin ei seuraansa jättänyt, vaikka reenimatkat muuton seurauksena liian pitkiksi venyivätkin. Toistaiseksi mies on kuitenkin ehtinyt paikalle kunnioitettavasti peräti seitsemään divariotteluun. Lähtijöitä oli viisi, kovimpina menetyksinä liikkuvat laiturit Antti Paitula ja Hoang Vu, ja tilalle saatiin seitsemän uutta pelaajaa. Uusista viisi oli tosin varsin tuttuja, kun Matti Niemi palasi kokoonpanoon armeijavuoden jälkeen ja Joonas Pyhäjärvi sekä Juuso Paloniemi nostettiin rinkiin käytännössä Punakoneen harrastejoukkueesta. Teemu Siimes ja Jukka-Pekka Kervinen puolestaan muodostivat edellisellä kaudella Punakone II:n pisteiden valossa hurjan tutkaparin. Ihan uusia kasvoja seurassa olivat siis velikullat Samuli Tiilikainen ja Ville Isojärvi. Jälkimmäinen oli joukkueen kovin vahvistus paperilla, edelliskausi kun oli kulunut 2.divisioonassa SB Onton riveissä.

Kaudella 2007-2008 voidaan nyt jo todeta saavutetun seuran kaikkien aikojen menestyksekkäin kausi korkeimmalla sarjatasolla millä seura on koskaan historiansa aikana pelannut. Pelatuissa 9 ottelussa on saavutettu kolme voittoa, tasapeli ja viisi tappiota, maalierolla 27-26. Tappioista kaksi on kuitenkin koettu sarjassa puhtaalla pelillä jyräävää Soittorasia II:sta vastaan. Sijoitus joulutauolle mentäessä on 7. eli putoamisviivan paremmalla puolella. Joukkue asetti tavoitteeksi säilymisen sarjatasolla eli 7 parhaan joukkoon sijoittumisen ja tavoitteessa ollaan, vaikka loppukaudeksi edelleen haastetta sijoituksen pitämisessä riittääkin. Suurin ongelma on ollut maalinteko. Joukkue on tehnyt tällä hetkellä 3.vähiten maaleja ja vähemmän tehneillä on vielä yksi rästiottelu Punakoneeseen nähden pelaamatta. Toisaalta Punakoneelle on tehty sarjan 2. vähiten maaleja, mikä on sarjanousijalle erinomainen saavutus. Punakone on tähän mennessä pelannutkin pääosin tasaisia, vähämaalisia otteluja. Poikkeuksina ilahduttava 8-2 –voitto Jyväskylän Ikhtys:tä vastaan ja toisaalta synkkä 5-2 –tappio Laukaan Blastersille. Soittorasia II osoittautui Punakoneelle liian kovaksi palaksi jo kahdesti (3-1 ja 4-0 -tappiot), mutta kaikki muut kohdataan vielä kertaalleen ja paikallisvastus Classic III vielä kahdesti.

Pelaajista suuriksi onnistujiksi voidaan nostaa edelliskaudella pieneen rooliin jäänyt Ville Kinanen, joka on tällä kaudella kokenut varsinaisen uudelleensyntymisen ja Punakone II:sta useamman divariportaan korkeammalle siirtynyt Teemu Siimes. Ville säväytti jo kauden alla harjoituspelissä KOO-VEEn 1.divisioonamiehitöä vastaan ampumalla hattutempun 4-3 –voitossa ja sarjassa meno on jatkunut. 8 pelaamassaan ottelussa Ville on nakuttanut tehot 7+2 ja johtaa joukkueen piste- ja maalipörssiä. Teemu puolestaan on syöttöpörssin valtias, niinikään 8 ottelussa syntyivät tehot 2+6. Kevätkauden viimeisen ottelun Teemu missasi harmillisen nilkkavamman takia, mutta Joulutauko osui hyvään väliin ja sarjan jatkuessa Teemu nähtäneen taas kaukalossa.

Kolmas kova nimi on ollut maalivahti Risto Prepula häikäisevällä 2 päästetyn maalin ottelukeskiarvolla. Prepula on ollut tähän mennessä aina Punakoneen maalilla, kun joukkueen pistepussi on karttunut.

Odotuksiin nähden kauden vaisummin aloittaneita on myös. Hyökkääjistä Jussi Kosonen, Hans Still ja puolustajana vakuuttavasti pelannut Joonas Pyhäjärvi ovat vielä vailla maalimerkintää. Kahden maalin miehiltä Jukka-Pekka Kerviseltä ja Harri Savolaiselta odotetaan myös selvää piristymistä kevättä kohden. Vaihtopenkin vakiokasvojen Rauli Korven ja Juuso Paloniemen yhden maalin mieheen tuottaneet otteet eivät myöskään toistaiseksi ole osoittaneet tietä vakituiseen kokoonpanoon. Toisaalta joukkueen terveystilanne on syyskauden ajan ollut hyvä. Ainoastaan puolustus on kaivannut apuja Matti Niemen rallikiireiden ja Petri Niinikorven loukkaantumisen seurauksena. Koko muu joukkue on ollut kiitettävästi paikalla kevään pääkoitoksissa eli 3.divisioonaotteluissa.

Punakone pelaa myös Kaukajärven Spiral-Saleilla paikallista hallisarjaa Spiral-Liigaa ja johtaa pääasiassa lisenssipelaajista koostuvien joukkueitten Lohko A:ta ylivoimaisesti 5 pisteellä kolme ottelua ennen pudotuspelejä. Sarja on ollut varsin epätasainen ja siitä kertoo myös joukkueen sisäinen pistepörssi, jota johtaa 10 pisteen erolla Antti Ruokonen 29+6=35. Kovat lukemat 15 pelatussa ottelussa.

Punakone II on pelannut syyskauden 6.divisioonassa vaihtelevalla menestyksellä. Yksitoista ottelua on tuottanut neljä voittoa ja seitsemän tappiota. Alkusarjassa on vielä 3 ottelua pelaamatta ja sijoitus sarjan hännillä lupaa tipahtamista ns. aluejatkosarjaan eli alempaan jatkosarjaan, josta vain voittaja pääsee kisaamaan noususta 5.divisioonaan. Lohkon voiton on nyt jo käytännössä varmistanut Tottijärven Vauhti & Lämäri puhtaalla pelillään. Myös Classic IV ja Lockshill Klaani ovat vahvoilla ylempään jatkosarjaan. Punakone II:n kannalta alempaan jatkosarjaan matkaavat saisivat olla jumbosijan varmistanut ja kahdesti Punakone II:lle hävinnyt Rientola Ak, Punakone II:lle hävinnyt ja sen seuraavaksi kohtaava KoSBy, sekä Pikajuna, vaikka se toisessa kohtaamisessa onnistuikin Punakone II:n maalilla kaatamaan. Tuolla seurueella Punakone II:lla olisi joka tapauksessa ainakin sarjan alkaessa täydet edellytykset edetä kisaamaan noususta 5.divisioonaan, joka tietenkin joukkueen tavoite onkin.

Suurin syy joukkueen vaihteleviin esityksiin on kesän aikana kohdattu suuri vaihtuvuus. Joukkue menetti peräti yhdeksän pelaajaa ja tilalle saapui yhtä valtava määrä uusia kasvoja. Täysin uusien nimien joukosta parrasvaloihin ovat toistaiseksi ponnahtaneet Marko Mäkimarttunen ja Topi Syvänen, jotka ovat jo saaneet maineen nuorempana painoksena joukkueen edelliskauden tehoduosta Siimes-Kervinen. Valitettavasti joukkueen kokeneempi osasto on ollut alkukauden mittaan suorituksiltaan varsin tasapaksu. Kevät on kuitenkin hyvää aikaa puhjeta kukkaan ja nostaa joukkueen suoritustaso huippuunsa. Kokeneet nimet Mikko Salonen, Jukka Salo, Jari Peltoniemi, Esa Jääskeläinen ja Ari-Pekka Oksavuori takaavat, että joukkueessa on potentiaalia.

Punakoneen harrastejoukkue on pelannut Spiral-Liigaa. Se sijoittui hienosti alkulohkossaan sijalle kuusi ja jatkoi pelejään siten jatkolohkossa B, jossa joukkue on 5/8 pelatun ottelun jälkeen vielä asemissa kilvoittelemaan pudotuspelipaikasta. Joukkue on joka tapauksessa matkalla saldoon, jossa keskimäärin on voitettu enemmän kuin hävitty ja tehty enemmän maaleja kuin päästetty ja se harrastesalibandysta tekee onnistunutta hyvän hengen ja kunnon kohenemisen ohella. Juha Toivanen ja Janne Tuominen ovat tähän mennessä ampuneet 16 maalia mieheen ja johtaneet kokemuksellaan uudistuneen Punakoneen harrastemiehistön esiinmarssia.

Mainittakoon vielä neljäs osa Punakone-perhettä eli Punakone Ladies. Joukkueen vetäjä Sanna Huhdanpää on tehnyt kevätkaudella hienon työn ja saanut kokoon reippaan porukan innostuneita naisia, jotka kokoontuvat kerran viikossa salibandyn pariin Messukylän Lukion liikuntasaliin – paikkaan, jossa Punakone otti ensiaskeleensa vuonna 1996.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia seuramme toiminnassa tavalla tai toisella mukana olleita, erityisesti yhteistyökumppaneja ja myös salibandyn ystäviä kaikkialla. Syyskausi 2007 on ohi ja edessä odottaa mielenkiintoinen ja monia mahdollisuuksia tarjoava kevät 2008. Sitä ennen nauttikaamme kuitenkin kohtuudella rauhallisesta Joulusta ja vuoden vaihtumisesta.

Punaista Joulua ja Tehokasta Uutta Vuotta 2008!

Rauli Korpi
Puheenjohtaja
Tampereen Punakone 1996 ry