Vakavasti otettavissa urheilujoukkueissa on yleensä tapana, että pelaajat ilmoittavat etukäteen, mikäli joutuvat olemaan poissa joukkueen yhteisistä tapahtumista. Yleensä on myös tapana ilmoittaa poissaolon syy.

Punakoneessa poissaolosyyn ilmoittaminen ei ole pakollista, mutta toki suositeltavaa. Mikäli syytä ei ilmoita, voivat joukkuetoverit helposti luulla, että kyseessä on laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä johtuva poisjäänti.

Jotta ikäviltä väärinymmärryksiltä vältyttäisiin, tarjoilee Punakoneen blogitoimitus lukijoilleen muutaman käyttökelpoisen poissaolokortin. Kutakin korttia suositellaan käytettäväksi vain kerran kauden aikana.

1) Mahatauti-kortti. Tämä on kaikkien poissaolokorttien äiti ja isä ja toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Sen voi lyödä pöytään vaikka pelipäivän aamuna, sillä kaikki tietävät, että mahatauti iskee nopeasti ja lujaa, mutta toisaalta myös paranee nopeasti.

2) Juhlat suvussa -kortti. Häät, hautajaiset, mummon syntymäpäivät tai mikä tahansa muu juhla, yleensä Keski- tai Itä-Suomessa, vähintään 300 kilometrin päässä. Tätä korttia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa pelipäivän päälle puskee ohittamatonta mukireissua. Lyötävä pöytään hyvissä ajoin ennen reissua, muuten herättää epäilyksiä.

3) Kipeytynyt ruumiinosa -kortti. Tyypillisimpiä salibandyvammoja ovat polvi- ja nilkkavammat. Aivan murtuma- tai nyrjähdysosastolle ei kuitenkaan tarvitse mennä, sillä yksittäiset harjoitukset saa kätevästi skipattua, kun kertoo esimerkiksi ”polven oudosti kipeytyneen punttisalilla”. Jos pokkaa riittää, voi vedota vaikka hermokipuihin. Seuraavana päivänä kivut ovat luonnollisesti poissa.

4) Mulla on töitä -kortti. Työntekoa, ahkeruutta ja nöyryyttä korostavassa luterilaisessa kulttuurissa ei mikään ole niin hyväksyttävä poissaolosyy kuin työ. Työesteeseen voi vedota aina, ja kaikkein parasta on, jos töihin kutsutaan vaikkapa tuntia ennen treenejä. Hieno mies on sellainen, joka pikahälytyksellä lähtee sorvin ääreen.

5) Prosentti-kortti. Vaikka olisit varma, ettet jaksa vääntäytyä treeneihin, ei ikävää uutista kannata julkaista sellaisenaan. Prosenttilukuja käyttämällä annat joukkuetovereillesi kuvan, että saatat kaikista esteistä huolimatta sittenkin pinnistellä itsesi kaukaloon. Esimerkki: ”Vähän kysymysmerkillä tämän päivän reenit, mutta katsotaanpa, semmoinen 70–30 poissaololle.”

– Loikkanen