Ottamatta huomioon sitä faktaa, että olen itsekin vielä ns. ”rookie”-pelaaja Punakoneessa, niin koin kumminkin tärkeäksi tuoda esille muutamia (useita) faktoja joukkueen sisäisestä rakenteesta ja ympäröivästä maailmasta. Tässä on siis kolmen tunnin maanisen kirjoittamisen tulos:

A= Atalpa. Perjantaisin klo 20 kokoontuu joukko vailla elämää olevia 19-30-vuotiaita sotureita yliopiston liikuntasaliin ”höntsäämään” ja puhumaan paskaa kaikesta maan ja taivaan väliltä. Tähän kyseiseen tapahtumaan liittyy myös saunominen, joka päättyy joko erään pelaajan kysymykseen ”oisko kukaan lähdössä tänään minnekkään”. Tai siihen, että kassantytölle annetaan palautetta saunan huonosta lämmityksestä. Osanotto tässä tapahtumassa on usein melko vähäinen, mutta sitäkin levottomampi.

B= Joukkue nimeltä B. Joukkue jota johtaa jenkkisotilaan näköinen seremoniamestari. B:n ja Punakoneen kohtaaminen on aina jonkinmoinen klassikko.

C= ”C”. Punakoneen kapteenina toimii kreikkalaista syntyperää oleva mystinen energiateknikko. Kaipuu Välimeren rannoille on ajoittain kova, mutta saunaillat ja puistofutis pitänevät miehen rosterissa tulevinakin vuosina.

D= Darra, Duuni. Punakoneen pahin vihollinen menestystä ajatellen. Saunailloista saattaa tulla varsinkin allekirjoittaneelle varsin tuskainen tällainen. Duuni taasen tuntuu maistuvan kentän ulkopuolella, mutta kentällä sisällä kyseinen käsite saattaa olla joskus täysin vieras. Johtuen todennäköisesti siitä, että pelaamisesta kertyvä viikkopalkka ei aina tule ajoissa tilille.

E= Epa. Jälleen on usein kyse joukkueesta. Yleensä joukkueet voivat velkaantua rahallisesti, mutta Epan ja Punakoneen velkasuhde on koskenut harjoitusaikaa. Olisivat voineet valita harjoituvuoronsa ajankohdan paremminkin.

F= Futis, Foorumi. Siis siinä mielessä, jos Punakoneen ”alkulämpöhöntsyjä” voidaan futikseksi kutsua. Yleisenä tavoitteena on ollut kanssapelaajien vahingoittaminen ja näin ollen myös oman peliajan lisääminen. Tärkeää ei ole myöskään se, että hyökkääjät voittaisivat, vaan se että pakit häviäisivät. Siirtoikkunan aukeaminen joulutauolla tarkoitti sitä, että hyökkääjät menettivät isoimman ”tykkinsä” Japanin J-liigan tai johonkin sinne päin. Foorumi on taasen seuran tärkein tiedotuskanava. Oikeata tietoa siellä harvemmin esiintyy, mutta hyvällä tuurilla saatat tietämättäsi ostaa kalliilla hinnalla jotain arvotonta Stefun kirpputorilta.

G= G-Koovee. Tämähän siis ei liity Punakoneeseen oikeastaan millään tavalla. Jos totta puhutaan niin kirjain oli jutun keksimisen kannalta hieman turhan vaikea, mutta toisaalta joidenkin huhujen mukaan eräs Punakoneen pelaaja olisi toiminut tämän organisaation ”sotakirjeenvaihtajana”. Vai oliko se ”propagandaministeri”?

H= Hau, Höntsyt, Hatrick. Hau on yksi Punakoneen kolmosen ”vihollisista”. Joukkue jossa pelaa eilisen päivän tähti(ä). Ajoittain vaikea vastus ottaen huomioon myös tiimin ”räjähdysherkkyyden”. Höntsäys voidaan liittää Punakoneen osalta ainakin alkulämpöön, Atalpaan, puistofutikseen ja Mespen ulkojäille. Hatrick on Suomen urheilevan nuorison suurin vihollinen. Tämä internetissä pyörivä fantasia(larppaus) jalkapallomanageripeli aiheuttaa Punakoneenkin riveissä ajoittaista mieskatoa. Onhan joukkueen riveissä sentään nykyisin myös fantasia(nuorisomaajoukkueen)valmentaja.

I= Ilves (Ipa). Jääkiekkojoukkue Ilves herättää joissain joukkueen pelaajissa hekumallista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toisille Ilves tarkoittaa saunailtojen perinteistä jatkopaikkaa johon mennään useimmiten jonon ohi(jostain kumman syystä) ja vallataan tanssilattia mitä naurettavimmilla tanssiliikkeillä.

J= Jugen posse. Saanut nimensä nykyisin taas Härmälässä vaikuttavalta reippaalta nuorelta mieheltä. Tavallaan kaikki jotka omaavat komean Jugen posse-paidan ovat osa tätä hienoa ”kulttia”. Toisaalta tähän posseen kuuluminen on omalla tavallaan mielentila. Eli jos olet syönyt Geishaa(ja nauttinut siitä), nukkunut pommiin, ollut ”pienissä”, kaatanut mummon metsää, jäänyt pois yhdestä tai useammasta koulutustilaisuudesta, kyseinen henkilö on soittanut sinulle on kello 3.00-7.00 aamuyöstä tai pelaat hatrickia elääksesi, niin olet ehdottomasti ”possemateriaalia”.

K= Kebab, Kara. Normaalille ihmiselle ensimmäinen mielleyhtymä kebabista on se syötävä ”herkku”. Näin ollen se olisi myös helppo liittää saunailtoihin ja sen Ilveksen jälkeiseen ruokailuatapahtumaan. Mutta Punakonelaiselle Kebab tarkoittaa jotain ihan muuta. Kebab on nimittäin lisänimi joukueen kovalle pelimiehelle, joka tekee maaleja nenälläänkin. Karat taasen lyödään maalinedustalta verkon perukoille, kun ei niitä maaleja osata muillakaan tavoin tehdä. Tosin Punakoneen tapauksessa on todennäköisempää, että maalivahdin ”nakit” lyödään sisään, kuin itse peliväline.

L= Lasb, Liitto. Lasb on Lammilta tuleva paikallisten moponvirittelijöiden iltapäiväkerhosta irtautunut salibandyjoukkue. Joukkueen keski-ikä on noin 15,8 ja joukkueen täysipainoista harjoittelua on viimevuosina haitannut varsinkin rippikoululeirit ja aikaiset kotiintuloajat. Liitto on taasen pelkästään käsite. Todellisuudessa mitään niin sanottua ”liittoa” ei ole, koska kaikki Punakonelaiset tietävät, että koko Suomen salibandykansaa ohjaa ainoastaan yksi tekijä, promootiopiireissä hurjaa mainetta niittänyt Spiral-liigan Don King.

M= ”Mespe”, Maali. Käsitykseni mukaan koko Punakone-saaga on saanut lähtönsä Messukylästä, eli ”Mespestä”. Muutama Punakonelainen vaikuttaa edelleen kyseisellä alueella. Punakone höntsää ”Mespessä” kesät ja talvet. Vanha sanonta kuuluu, että ”voit lähteä ’Mespestä’, mutta ’Mespe’ ei koskaan lähde sinusta. Jos joitain pahempia solmukohtia tämän kauden pelaamisesta avaa, niin ei voi olla ottamatta huomioon maalintekoa. Kerta jos toinenkin peli on kaatunut siihen yksinkertaiseen faktaan, että kuulaa ei saada sinne minne se kuuluu. No tähän ongelmaan auttanee lisääntyvä uusimman änärin pelailu ja sopivan väliajoin pidettävät saunaillat.

N= Nollapeli. Salibandyyn liittyvänä käsitteenä ajaa samaa asiaa, kuin vaikkapa Graalin maljan etsiminen. Eli tehtävä on lähinnä mahdoton. Viimeistään viimeisen erän puolessavälissä kysytty ”tuliskohan nyt se nollapeli” lausahdus pilaa tämän muutenkin lähes mahdottomalta vaikuttavan suorituksen. Nollapeli ajaa myös toista asiaa Punakoneen joukkuetta ajatellen. Nollapeli on nimittäin alkoholijuoma jota nautitaan joukkueen saunailloissa (runsain) määrin. Nollapelin koostumus on jonkinasteinen salaisuus, joten todettakoon asiantuntijoilta kuulemani lausahdus ”on siinä ainakin Vodkaa ja jotain”.

O= Opaali. Oriveden lahja Punakoneen saunailloille ja yleisesti muihinkin tapahtumiin liittyen. Opaalin kappale ”Kaikki on saatava”-kappale on väännetty mitä oudoimpiin ja hauskempiin väännöksiin joukkueen virallisen seremoniamestarin (Rike) toimesta. Odotettavissa on ainakin blues-versio kyseisestä rap-biisistä. Alkuperäisbiisi löytyy tästä osoitteesta. http://www.youtube.com/watch?v=MLrY7ayTyLQ .

P= ”Pooli”, ”Pienissä”, Pöllönsilmät. Boolihan olisi sinällään väärä käsite kuvaamaan joukkueen saunailloissa nautittavaan sangollista alkoholijuomaa. Koska tilanne useimmiten yltyy vielä siihen pisteeseen, että loppuillasta huudellaan ”onko sitä poolia vielä jäljellä” on käsite mielestäni osuvampi. ”Pooli” on sinällään ollut ainakin tähän asti varsin onnistunutta settiä. ”Pienissä” voidaan olla vaikkapa sen ”poolin” vaikutuksesta. Toisaalta käsitykseni ”pienissä” voidaan olla mistä tahansa syystä. Näin ollen käsite on venyvä, mielenkiintoinen ja usein kuultu. Pöllönsilmät on Punakoneen puistofutis joukkue. Joukkueen menestys on vaihtelevaa, mutta varsinkin pahennusta vastustajien keskuudessa on ehditty aiheuttaa.

Q= Qla. Eihän tälläistä käsitettä ole olemassakaan. Qla pitäisi tosiaan viritellä sinne punaisten lyhtyjen väliin, mutta totuus tästä asiast on yksinkertainen: ”Jos on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia”. Ja sekin vielä, että joukkueella saattaisi olla näitä pelivälineitä enemmänkin, jollei niitä olisi aina lätkitty pitkin seiniä.

R= ”Reip”, Röllörinki, Ropo. ”Reip” , joka tunnetaan myös nimellä ”Mr. Punakone” on koko seuran jokapaikan höylä. Miestä voisi verrata vaikkapa Pulp Fictionista tuttuun ongelmanratkaisijaan Winston Wolfiin. Röllörinki on kivienpotkijoiden ja maahansylkijöiden muodostama ”hutunjauhantajengi”. Kokoonpano on vaihteleva. Jengin voi bongata jokaisen urheiluhallin etuovelta kiroilemasta. Ropo on viheliäinen vastustaja Vammalasta. En tiedä mistä lie johtuu, että heidän pelinsä on kulkenut varsinkin meitä vastaan. Muuten on ollut nähtävissä hyvinkin ailahtelevaa suorittamista.

S= Spiral-liiga, Silja Line. Spiral-liiga on kaupunkisarja jossa Punakone pelaa vailla sen suurempaa päämäärää, kuin jokavuotinen mestaruus. Joukkueiden taso on varsin vaihtelevaa ja niin on Punakoneen pelikin. Todettakoon, että sarja on kuin luotu kostean illan jälkeiseen ”neppailuun”. Joukkueesta löytyy myös ”risteilyisäntä”, joten tämän vuoksi Silja Linea on hyvä mainostaa(jos vaikka saataisiin sponsoriksi).

T=Talkoot, Teho-pelaaja. Punakoneen pelaajille ja toimihenkilöille tarkoitettu tapa kerätä varoja omaa kausimaksua tai varustehankintoja varten. Talkoita on ympäri vuoden ja niihin osallistuminen on vapaaehtoista. Talkoissa saatetaan pystyttää festarilavoja tai sitten vaikkapa muuttaa koko VVO:n asuintalon asumisjärjestys. Takuuvarma talkooeväs on kolme Tupla-patukkaa. Teho-pelaajan tunnistat keltaisesta juomapullosta ja elämää suuremmista maaleista.

U= Uusi ”vaparikuvio”. Niin mikähän se vanha oli? Ja se vielä, että mikähän se uusikaan on?

V= VVO, ”Villa”. VVO on saksalaisen teknokeisarin isännöimä kotikeskus, joka tarjoilee Punakoneella saunailtojen pitopaikat tarvittavat talkoot. VVO:ta ei uskalla pahemmin parjata, jottei sponsorisopimus kariudu äkkiseltään. ”Villa” on penkinpäässä sijaitseva paikka jossa istutaan verkkarit päällä ja manataan huonoa peliä. Kyseiseltä suunnalta saattaa kuulua ”Tosta mäkin olisin tehny” tai jotain muuta legendaarista.

W= Will Smith. Myös tämä on yksi lempinimi, jota tuskin itse pelaajakaan välttämättä tunnistaa.

X= MR x. On ehkä väärin käyttää foorumi-nimeä, mutta nimen takaa löytyy eräs innokas maalivahti, joka käy silloin tällöin tuuraamassa missä milloinkin majailevia maalivahteja. Oikea nimihän on Nakki ja seura GHB, eli gamma-hydroksibutaanihappo.

Y= Ylöjärven liikuntakeskus, YV. Kyseisellä paikalla on muutaman kerran käyty pelaamassa tällä kaudella. Mieleen on jäänyt varsinkin yksi kerta, kun 20 km:n matkaan saatiin kulumaan n. kaksi tuntia. Ylivoimaisesti sarjan ylivoimaisin ylivoimatilasto. Siis mistä katsoen?

Z= ”Zebra”. Tai joo tässä joutui taas vähän soveltamaan. Tuomariahan tässä tarkoitan. Tuomarit eivät ole varsinaisesti Punakoneen parhaita kavereita. Tuomarit eivät myöskään koskaan ole oikeassa ja onkin olemassa selkeä salaliitto, jonka mukaan tuomarit haluavat aina olla vastustajan puolella. Tästä kertovat asiakirjat on julistettu salassapidettäviksi aina vuoteen 2050 asti.

Å= Åttelu. Näihin valmistaudutaan syömällä ja nukkumalla huonosti ja alkulämpöön tulee suhtautua samalla vakavuudella, kuin viiden sentin kolikkoon.

Ä= Ääretön. Joukkueen Valmestajan verkkareita korostava symboli. Vaatimattomuus kaunistaa, mutta Punakoneessa ei ruveta pitämään kynttilää vakan alla. Vai pitäisikö?

Ö= Ö-mappi, Ööh. Sinne tämäkin kirjoitus todennäköisesti katoaa. Taitaa olla sama mappi missä on tämän kauden pelaajasopimukset? Ööh tulee aina ensimmäisenä kuuluville siinä vaiheessa, kun haroituksissa pyritään tekemään jotain vaikeampaa, kuin ”ruotsalaista”.

– Jokke